Koulutus

Koulutustoiminta ja osaamisen kehittäminen

Härmän Siskojen ohjaajat ja valmentajat noudattavat Voimisteluliiton koulutusjärjestelmää. Seura kouluttaa ohjaajia jatkuvasti ja jokainen ohjaaja saa käydä kerran vuodessa seuran maksamassa koulutuksessa. Ensisijaisesti hyödynnetään Voimisteluliiton järjestämiä koulutuksia ja ideapäiviä.

Kouluttautumiseen kannustetaan sillä jokainen käyty koulutus huomioidaan ohjaajapalkkiossa. Jokaiselle seuran toiminnassa aktiivisesti mukana olevalle on tarjolla mahdollisuus kouluttautua kiinnostuksensa ja ohjaamiensa ryhmien mukaan seuraavia koulutuspolkuja.

Seura/Voimisteluliitto pitää kirjaa ohjaajien ja valmentajien koulutuksista. Hoika-järjestelmän tunnuksilla on mahdollista tulostaa oma opintorekisteriote Voimisteluliiton nettisivujen kautta.

Uuden ohjaajan kanssa suunnitellaan koulutuksen käynnistyminen tarvittaessa, ja hänen kanssaan käydään läpi seuran toimintaperiaatteet, turvallisuussuunnitelma ja nettisivujen sisältö. Jokainen ohjaaja saa lisäksi käyttöönsä ohjaajan oppaan, jossa on kaikki keskeisimmät asiat koottuna. Uudelle ohjaajalle tai valmentajalle nimetään yhteyshenkilö, jolta voi kysyä neuvoa.

 

Koulutuspolku lasten ryhmien ohjaajille 

Härmän Siskojen lasten ryhmien ohjaajat ja valmentajat noudattavat Voimisteluliiton koulutusjärjestelmää. Jokaiselle seuran toiminnassa aktiivisesti mukana olevalle, on tarjolla mahdollisuus noudattaa seuraavaa lajivalmentajaksi tähtäävää koulutuspolkua, johon kuuluu seuraavat koulutukset:

Kaikille pakollinen koulutus:

 • Voimisteluohjaajan startti 8 h

Lasten ohjaajien ja valmentajien peruskoulutus:

 • Voimistelukoulu 16 h (kaikki harrasteryhmien ohjaajat)
 • Laatua lapsuusvaiheen ohjaukseen 8 h (ent. monipuolista harjoittelua)
 • Täydentävä koulutus Voimistelukoulun update –koulutuksista

Nuorten ohjaajat ja jatkokoulutus:

 • Freegym-ohjaajakoulutus (6h) ja/tai Dance4Fun (6 h)
 • Laatua lapsuusvaiheen ohjaukseen 8 h (ent. monipuolista harjoittelua)
 • Täydentävä koulutus esim. ideapäivät ja Conventionit

Lajivalmentajat kilpajoukkueissa:

 • Voimistelukoulu (16 h) ja Laatua lapsuusvaiheen ohjaukseen 8 h
 • Lajitaidon peruskoulutus 2 pv (TeamGym tai NTV)
 • Fyysisen valmennuksen peruskoulutus 1 pv
 • Valmennuksen suunnittelun ja seurannan perusteet verkkokoulutus

II-tasolle hakeutuvat valmentajat: yllä olevien lisäksi lajikohtaisesti suoritettava lisäpäivä ja oman lajin tuomarikoulutus

Koulutussitoumus

Voidakseen toimia seurassa valmentajana tai ohjaajana on henkilön käytävä vaadittavissa koulutuksissa. Osallistuessaan seuran kustantamaan koulutukseen henkilö sitoutuu toimimaan seurassa ohjaajana vähintään yhden toimintakauden. Mikäli tämä ei toteudu, niin silloin seuran nimissä käydyt kurssimaksut laskutetaan henkilöltä itseltään. Tämä käytäntö käydään läpi jokaisen uuden ohjaajan kanssa.

Vuosittainen koulutusmäärä

Jokainen seuran valmentaja ja ohjaaja saa käydä vuosittain vähintään yhdellä seuran kustantamalla kurssilla. Ohjaajia ja valmentajia kannustetaan aktiiviseen lajin seuraamiseen, itsensä kehittämiseen ja monipuoliseen kouluttautumiseen.

Tuomarikoulutus ja lisenssit

Koulutussitoumus koskee myös tuomarikoulutuksia siten, että koulutuksen ja maksetun lisenssin omaava tuomari toimii kilpailuissa Härmän Siskojen nimissä tuomarina 3 kertaa vuoden aikana.

Seurassa on koulutettuja tuomareita jokaiseen luokkaan, jossa seuran joukkueet kilpailevat. Saadut tuomarioikeudet pyritään pitämään voimassa ja seura maksaa tuomareiden lisenssit.

Seuran sisäinen koulutus

Pyritään kehittämään sisäistä tiedonvaihtoa, mm. ottamalla käyttöön vuosittaiset valmentajien vaihtoviikot, jolloin tietotaitoa siirtyy ryhmästä toiseen. Tavoitellaan toimintamallia, jossa ulkopuolisen järjestäjän koulutuksista saatua tietoa jaetaan säännöllisesti myös muille ohjaajille ja valmentajille.