Härmän Siskojen voimistelijat mukana Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman yläkoululeirityksellä

5.4.2017

Härmän Siskojen voimistelijat Eveliina Hakomäki ja Veera Risikko.
Härmän Siskojen voimistelijat Eveliina Hakomäki ja Veera Risikko.

Härmän Siskojen voimistelijat ovat osallistuneet kevään aikana kahdesti valtakunnalliseen yläkoululeiritykseen, joka on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa. Yläkouluvalmennus on suunnattu 7–9-luokkalaisille tavoitteellisesti urheiluun suuntautuneille nuorille.

Leireillä valmennus toteutetaan yhdessä lajiliittojen sekä yhteistyöseurojen kanssa. Vierumäen urheiluopistolla toteutetun leirityksen yhteistyössä toimii Päijät-Hämeen Urheiluakatemia. Yhteistyöverkoston keskeisimpiä tehtäviä on huippu-urheilijoiden ja huipulle pyrkivien urheilijoiden valmennuksen tukeminen ja tehostaminen sekä urheilijoiden opiskelun tukeminen.

Yläkoululeirityksessä yhdistetään tavoitteellinen koulunkäynti tasapainoiseen elämäntapaan ja harjoitteluun. Tätä tehtävää on toteuttamassa eri tahojen ammattilaisverkosto, jonka päätehtävä on tarjota kokonaisvaltaisesti tukea nuoren urheilijan arkipäivään.

Härmän Siskojen Safine-kilpajoukkueessa voimistelevat Eveliina Hakomäki ja Veera Risikko viettivät maaliskuussa viikon Vierumäen urheiluopistolla Teamgymin yläkouluvalmennuksen leirillä. Tavoitteena on tukea voimistelijan yksilöllistä kehittymistä voimistelijana, tutustua oman lajin ja muiden urheilijoiden kanssa, harjoittelu huippuolosuhteissa sekä elämäntapa- ja urheilijataitojen kehittäminen osana urheilijaksi kasvua.

Kahdeksasluokkalainen Eveliina Hakomäki kertoo saaneensa leirityksestä paljon tietoa juuri elämäntaidon osalta, oman terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen myös urheilijana nousivat uuteen arvoonsa. Huipulle pääsemisessä palautuminen on erittäin tärkeää kuten myös terveellinen ja säännöllinen ruokailu sekä riittävä uni. Samalla Eveliina tuleekin kehuneeksi Vierumäen hyviä ruokia, jotka ovat tottakai erittäin tärkeitä aktiivisesti harjoitteleville urheilijoille.  

Hyvän ruuan lisäksi myös oman ajankäytön hallinta on edellytys kehittymiselle. Veera nostaakin esiin elämäntaidon tunneilta saadut ohjeet ja neuvot urheilijan arjen aikatauluttamiseen.

Elämäntaitoa käsittelevien päivittäisten tuntien lisäksi leirityksen aikana pystyttiin paneutumaan oman lajin harjoitteluun aamuisin 1,5 tunnin aamutreenin sekä 2,5 tunnin iltatreenin aikana. Myös oheisharjoittelulle kuten esimerkiksi keskivartalonhallinnan kehittämiselle oli varattu aikaa.

Vierumäen huippuolosuhteet voimistelun treenaamiselle tarjosivat tytöille loistavan mahdollisuuden hioa omia taitojaan pian alkavaa kilpailukautta ajatellen. Veera kertoo, että hyvät harjoitteluolosuhteet antoivat rentoutta ja rohkeutta uusien liikkeiden harjoitteluun. Teamgymin lajivalmennuksesta vastasi Kia Järvinen Viipurin Reippaasta.

Yläkoululeirityksen aikana opiskelu hoitui oman koulun antamien läksyjen pohjalta ja päivittäin näiden tehtävien hoitamiselle oli varattu aikaa. Teamgymin lisäksi samaan aikaan leirillä oli nuoria myös golfin, uinnin ja taitoluisten parista, jokaisesta lajista noin 20 urheilijaa. Teamgymin ryhmässä oli mukana 16 tyttöä ja 4 poikaa. Poikien osallistuminen tällaisille valmennusleireille tuo toivottavasti mukanaan samaa arvostusta lajia kohtaan kuin mitä se nauttii muissa Pohjoismaissa, joissa Teamgym on erityisesti poikien suosima voimistelun harrastus- ja kilpamuoto.

Tyytyväisyys leiriin kokonaisuutena tulee esiin kaikesta mistä tyttöjen kanssa keskustelemme. On todella hienoa, että Voimisteluliitossa juuri Teamgym on päässyt osaksi Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa ja näin nuoret urheilijat saavat monipuolista tukea omalle urheilijan uralleen. Seuroissa resurssit riittävät peruslajivalmennukseen, joka onkin menestyksen kivijalka. Silti huipulle tähtäävien voimistelijoiden kehittymiselle ja tavoitteisiin pääsylle on ensiarvoisen tärkeää myös lajitaitojen ulkopuolinen valmentautuminen.

Kenelle Eveliina ja Veera sitten suosittelevat yläkoululeiritykselle osallistumista? Motivoituneelle ja positiiviselle jumpparille, joka haluaa saada oppia urheilijana olemisesta ja huippu-urheilijaksi tulemisesta. Molemmat tytöt aikovat hakea ensi syksyn yhdeksäsluokkalaisten leirille ja jatkavat näin tiellään kohti huippu-urheilijan uraa.

Teksti: Katri Kukkanen